Hvornår er min hund gammel?
Du er sikkert ikke i tvivl, når din hund begynder at blive ældre. En ting er selve årene, der er gået, siden den tumlede rundt som hvalp. Men det er meget forskelligt, hvilken alder en hund har, når den bliver gammel. Små hunde lever for eksempel længere end store hunde. Men når din hund begynder at blive grå om snuden, ikke springer helt så let afsted på gåturen og måske skal sove mere i løbet af dagen, så begynder de fleste hundeejere at sige til sig selv, at deres hund ikke er helt ung længere.
Læg dertil symptomer på CCD (Canine Cognitive Disorder), som populært kan kaldes demens hos hunde. Disse symptomer udvikler sig over tid og kan for eksempel være, at din hund virker desorienteret, at den går hvileløst rundt om natten eller pludselig begynder at blive urenlig. Det kan også være, at den får separationsangst.
Mange af symptomerne hænger sammen med forandringer i hundens kredsløb – det vil sige dens hjerte, lunger og blodårer. Når hunden bliver gammel, opstår forkalkning, og kredsløbet bliver mindre elastisk. Derfor kommer der mindre blod rundt i kroppen. Det medfører, at der kommer mindre ilt til hjernen, hjertet, de øvrige organer og musklerne. Det betyder, at din hund rammes hårdere af symptomer på alder – både kropslige symptomer og forandringer i adfærd.
8 ting, der giver din gamle hund en bedre alderdom
Som hundeejer kan du gøre meget for at udsætte symptomer på alderdom hos din hund. Nedenfor kan du se en række forslag, som du kan drøfte med din dyrlæge.
- Kosttilskud: Der findes mange kosttilskud på markedet, der bl.a. kan hjælpe din hunds led. Snak med din dyrlæge om mulighederne for netop din hund.
- Regelmæssig motion: Sørg for, at din hunds bevægelighed og koordination udfordres med regelmæssig motion og leg.
- Kontakt en specialist, hvis det er nødvendigt: Nogle ældre hunde har glæde af for eksempel vandløbebånd, laserterapi, elektrostimulation og akupunktur.
- Hjælpemidler: Hjælp din hund, så den lettere kan komme op i bilen, undgå glatte gulve og fjern forhindringer, som hunden har svært ved at klare.
- Giv en diæt beregnet til den ældre hund: Snak med din dyrlæge om det rigtige foder og eventuelle kosttilskud. Din hund kan have gavn af for eksempel antioxidanter og umættede fedtsyrer (olier).
- Stimuler din hund gennem leg: Du kan for eksempel bruge legetøj, der kræver aktivitet. Det kan være bolde med godbidder eller foderbræt med forhindringer.
- Stimuler muskler og nervesystem: Du kan træne din ældre hund med passiv bevægelse af ben og andre lette øvelser derhjemme på stuegulvet.
- Støt din hunds bevægelser: Der findes mange hjælpemidler til din hund, der kan forebygge skader ved hop, trapper og glatte underlag.
Er du i tvivl, om din hund kan kaldes gammel? Så læs her
Har du mistanke om, at din hund er blevet dement? Lær tegnene at kende her