Er der noget skønnere syn end en hest græssende på engen i dagens sidste solstråler? Og er der noget mere træls end at se flokke af tusindvis af små mitter og andre insekter svirre rundt og stikke den? Og bliver man ikke nedslået, når man et øjeblik senere ser sin dejlige hest stå og kradse sig op ad hegnet, fordi det ikke var første gang, mitterne slog til, og den nu døjer med sommereksem?
I Danmark findes der over 40 forskellige arter af mitter, og de kan være så små, at de kan være svære at få øje på – men den skade de gør på heste og æsler er til gengæld meget synlig.
Mitterne sværmer og stikker især lige inden solen står op, og lige inden den går ned. Mitter elsker lune, fugtige og vindstille aftener, og det er på de tidspunkter, de særligt angriber.
Mitter er især aktive i det tidlige forår og det tidligere efterår, og da der går lidt tid fra stik til eksem, betyder det, at sommereksem særligt rammer heste og æsler om sommeren.
Mitternes og andres insekters stik kan nemlig betyde, at heste og æsler udvikler sommereksem. Sommereksem er den mest udbredte allergi hos heste. Sommereksem er kronisk og kommer derfor tilbage år efter år i sæsonen.
I dag findes der imidlertid midler, der afskrækker mitter og andre insekter fra at stikke hestene, og derved forhindrer sommereksemen i at opstå.
Hvornår er det sæson for sommereksem hos heste og æsler?
Symptomerne begynder oftest i april og maj, og flest heste har dem i maj-juni. Mange ejere synes, at september er den værste måned.
Symptomerne bliver færre i oktober og november.
Symptomer på sommereksem hos heste og æsler
- Voldsom kløe ved man, manke og hale.
- Eksem ved man, manke og hale med rødme og blærer som lækker væske, der tørrer ind til skorper.
- Sår de steder, hvor hesten gnubber og klør sig.
- Hårtab ved man, manke og hale.
- Fortykkelse af huden særligt ved man og manke.
Hårtab og hudforandringer opstår, fordi hesten gnubber og klør sig der, hvor den er blevet stukket.
Forebyggelse af sommereksem hos heste og æsler
Der findes en del forskellige midler på markedet til at smører eller sprøjte sin hest som holder mitter og andre insekter væk. Derudover findes medicin, der lægges som dråber på huden ligesom når man tildeler sin hund eller kat loppemiddel. Det er en god idé at begynde behandlingen i begyndelsen af sæsonen – det vil sige om foråret.
Du skal dog ikke bruge midlerne bare for en ”sikkerheds” skyld. For som med al anden medicin, kan der være bivirkninger, og man kan risikere, at mitterne udvikler resistens.
Derfor er det en god idé at forebygge stik fra mitter og andre insekter på flere forskellige andre måder:
Sommereksem rammer ikke særligt overraskende især heste og æsler, der går på sommergræs. Det vil sige, at det gode råd er at trække hestene på stald sidst på eftermiddagen og først lukke dem ud igen næste formiddag. En anden anbefaling er at bruge et sommerdækken, der i nogen grad kan beskytte mod mitternes stikkende angreb.
Det er en god idé at indrette heste og æslers græsgange eller folde, så hestene har mulighed for at fjerne sig fra lavtliggende, fugtige engarealer, hvor risikoen for massive mitteangreb er størst. Mitter flyver ikke ret langt væk fra det sted, hvor de bliver klækket. Særligt vådområder forurenet med organisk spildevand giver gode betingelser for at yngle for nogle mittearter.
Islænderheste får oftere sommereksem
Sommereksem rammer især islænderheste. Hopper har dobbelt så stor risiko for at få sommereksem som hingste og vallakker. Det kan skyldes, at hopper opholder sig mere ude på græs om sommeren end hingste og vallakker, der måske i højere grad bliver brugt til avl og konkurrencer og derfor oftere står på stald.
Islænderheste født på Island og importeret til Danmark har 10 gange større risiko for at få sommereksem. Disse islænderheste er i gennemsnit 2,2 år, når de første gang får sommereksem, mens islænderheste født i Danmark i gennemsnit får sommereksem senere, nemlig først når de er 3,6 år.
Hvis forældrene har haft sommereksem, er der dobbelt så stor risiko for, at deres føl også får det.
Sommereksem er udbredt men kan forebygges
Sommereksem er udbredt hos heste i hele Danmark, men kan som nævnt forebygges ved at forhindre, at hesten bliver stukket af mitter og andre insekter – enten med et præparat fra dyrlægen eller andre forebyggende foranstaltninger. Har din hest først fået sommereksem, finder der også forskellige lindrende behandlinger, som du kan tale med din dyrlæge om
Er din hest blevet deprimeret og langhåret? Så har den måske PPID
Kilder:
- Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Skadedyrlaboratoriet: ”Mitter”.
- https://dcapub.au.dk/djfpdf/mitter2007.pdf
- ”Sommereksem hos islandsk hest i Nordjylland: Prævalens og riskofaktorer.” Dyrlæge Søren Slettebo. Hovedopgave 2010. Fagdyrlægeuddannelsen vedr. heste.
- https://www.ddd.dk/media/2097/soeren-slettebo.pdf