PPID hos heste

Hvad føler en hest? Føler den overhovedet noget?

31. august, 2023

Ny forskning afslører følelsesmæssige reaktioner hos heste gennem pandebåndsteknologi.

Man har vidst et par år nu, at visse EEG-bølger kan signalere depression, angst og tilfredshed hos mennesker, men man er nu rykket videre til også at undersøge det på dyr. EEG-undersøgelser af gnavere og kæledyr har i mellemtiden afsløret, hvordan de reagerer på at blive berørt af et menneske eller under bedøvelse, men der er stadig ikke fundet en måde hvorpå der kan optages hjernebølger hos dyr som er i bevægelse.

Helt kort, skyldes det, at det kræver placering i bestemte positioner på hovedet og de kabler skal tilkobles en maskine.

Derfor har det oftest betydet at dyr enten bliver fastholdt eller bedøvet under målinger.

Neurofysiker, Hugo Cousillas har brugt 6 år på at udvikle en enhed til heste som kun har 4 elektroder, hvorimod dem til mennesker, har langt flere.

Da han havde udviklet den nye enhed, gik forsøget i gang med at tage EEG-optagelser af 18 heste. Her boede halvdelen af hestene i individuelle båse i en klassisk, lukket stald, hvorimod den anden halvdel strejfede rundt i flokke på åbne marker.

Det viste sig, at de to grupper havde meget forskellige EEG-profiler. Hestene i stalden viste i gennemsnit 2,5 gange flere ”gamma”-bølger i højre hjernehalvdel. Hos mennesker, er det ofte et tegn på angst, distraktion eller depression. De heste, der tilbragte det meste af deres tid ude i det fri, viste dobbelt så mange ”theta”- bølger fra venstre hjernehalvdel, som generelt er et tegn på et roligt og opmærksomt sind.

Du kan læse mere om forskningsprojektet her

https://www.science.org/content/article/how-horse-feeling-new-mobile-brain-wave-reader-could-tell