Hvad betyder din hunds logren egentlig?

20. juli, 2023

Hvad betyder din hunds logren egentlig?

Tusindvis af år med tæt samarbejde mellem mennesker og hunde, har skabt en kommunikationsbro mellem de to arter. Mennesker bruger ord og tale for at udtrykke følelser og intentioner. Hvorimod hunde bruger både kropssprog og vokaliseringer for at kommunikere med os og deres egne artsfæller. En af de mest forståelige måder, hvorpå hunde kommunikerer, er gennem deres hale.

Logren kan have forskellige betydninger afhængigt af hundens kropssprog og konteksten, hvor den opstår.

Her er nogle af de mest almindelige betydninger af hundens logren:

  • Glæde og entusiasme: Den mest kendte for os, er glæde og begejstring. Når du kommer hjem til din hund eller når den deltager i en sjov aktivitet, kan den logrende hale være en tydelig indikation af, at den er glad.
  • Venlighed: Hundens logren kan også signalere venlighed overfor både mennesker og andre dyr. Det er ofte et tegn på, at hunden føler sig tryg og komfortabel i situationen.
  • Underdanighed og frygt: Nogle gange kan en logrende hale være et tegn på underdanighed eller frygt. Hvis hunden føler sig truet eller usikker, kan den logrende hale vise, at den ønsker at undgå konflikt, og på den måde, forsøger at berolige den anden part.
  • Usikkerhed eller forvirring: Når hunden er i en situation, den ikke forstår eller er usikker på, kan den logre med en lavere intensitet. Det kan betyde, at den forsøger at forstå situationen eller søger efter tegn fra omgivelserne, før den reagerer.
  • Advarsel eller forsvar: Selvom det kan være overraskende for nogle mennesker, kan en logrende hale også signalere en potentiel advarsel eller forsvarsreaktion. Hvis hunden oplever en truende situation, kan den logrende hale kombineret med oprejst ryg og stiv krop være et tegn på, at den er i alarmberedskab og kan reagere aggressivt for at beskytte sig selv eller sine ejere.

Der er forskel på om din hund logrer til højre eller venstre

Når hunde får øje på en person, de er begejstrede for at hilse på – enten deres ejer eller en anden velkendt ven – vil deres hale logre mere mod højre end mod venstre. Men hvis de ser en ukendt hund, vil den logrende hale i stedet være positioneret længere mod venstre.

Hundens krop er korresponderet krydslateralt med hjernen, hvilket betyder, at en logren mod venstre er forbundet med den højre hjernehalvdel – den del af hjernen, der styrer tøven og tilbagetrukkenhed.

Omvendt er en logren mod højre forbundet med den venstre hjernehalvdel, som er ansvarlig for adfærd omkring at nærme sig og være mere udadvendt.