Bliver din hund bange og ulykkelig, når du går fra den?

17. oktober, 2023

Du er ind i mellem nødt til at gå fra din hund og lade den være alene. Måske skal du på arbejde. Måske skal du dyrke sport. Måske skal du besøge familie, venner og bekendte, hvor hunden ikke kan komme med.
Sådan er det almindelige menneskeliv.
Desværre hører det til det almindelige hundeliv, at din hund reagerer uhensigtsmæssigt, når du går. Faktisk er separationsorienterede problemer blandt de allermest almindelige adfærdsmæssige udfordringer, som hundeejere oplever med deres hunde.

Separationsangst rammer alle slags hunde uanset køn, race eller alder.

For at finde ud af præcist, hvordan din hunds separationsangst viser sig, kan det være en god idé at optage video af den, når den er alene hjemme. Desuden kan du gøre notater, så du får et billede af, hvad der egentlig sker hvornår.

 

Sådan opdager du, at din hund har separationsangst

  • Din hund gør, hyler eller jamrer, når du går – og bliver måske ved i kortere eller længere tid efter du er væk.
  • Din hund ødelægger døre og vinduer ved at kradse på dem eller forsøge at grave under dem.
  • Din hund ødelægger ting (sko, puder, legetøj …) ved at gnave og tygge på dem.
  • Din hund savler meget, kaster op, hyperventilerer (trækker vejret meget hurtigt og overfladisk), eller dens hjerte slår meget hurtigt.
  • Din hund har afføring eller tisser rundt omkring i hjemmet, når den er alene. Måske gør den det tilfældige steder i huset.
  • Din hund vandrer rundt i huset – måske går den nærmest i cirkler som en løve i et bur.

 

Det er kort sagt rigtig synd for din hund, hvis den lider af separationsangst. Og det er også synd for dig, for det gør dig sikkert også ked af det at gå fra en hund, der ikke har det godt.

Hvis det bliver rigtig slemt, ser du måske ikke anden udvej end at skille dig af med din hund. Undersøgelser viser, at mindst 40 procent af de hunde, der afleveres til engelske dyreinternater, blev afleveret på grund af adfærdsproblemer. Eftersom separationsangst er et af de mest almindelige adfærdsproblemer er det nærliggende at antage, at en stor del af hundenes uhensigtsmæssige adfærd simpelthen skyldtes separationsangst.
For nogle hundeejere bliver det så grelt, at de vælger at få deres hund aflivet. 7,1 % af de hunde, der i 2016 blev aflivet i England, blev aflivet på grund af adfærdsproblemer.

Blandt internathunde var adfærdsproblemer årsag til 50-70% af aflivningerne.

 

Derfor bliver din hund angst og ked af det, når du går
Hvorfor bliver nogle hunde ramt af angst, når deres ejer går fra dem? Det ved man i dag en hel del om. Som hundeejer er det også godt for dig at vide, for så kan du bedre forebygge.

  • Hvis din hunds forældre havde separationsangst, er der større risiko for, at din hund også får det.
  • Din hund har for få tidlige erfaringer med at være alene hjemme. Den skal altså gerne lære det fra hvalp.
  • Situationsbetinget angst betyder, at din hund for eksempel bliver bange, fordi der er støj og larm. Det kan være, hvis det stormer, eller hvis skraldemændene kører rundt i området med larmende lastbiler.
  • Ændringer i din arbejdsplan eller daglige rutine.
  • Flytning til en anden bopæl.
  • Ny ejer eller familie.
  • Alder – som for eksempel kan give demens.
  • Ændring af familiens struktur, fordi der kommer en baby til, eller fordi et familiemedlem dør.
  • Generaliseret angst.
  • Sygdom og sundhedsproblemer, for eksempel kroniske smerter.

 

Når du kender symptomerne på din hunds separationsangst og måske også begynder at få en idé om årsagen, kan du bedre gøre noget ved det. En god rådgiver vil ofte være din dyrlæge, der kan rådgive dig om den rette behandling for din hund.

 

Sådan kan du hjælpe din hund

Der er imidlertid også en række overvejelser, du selv kan gøre dig. I dag taler man for eksempel om ”adfærdsmodifikation” som behandling, og vi ved mere om, hvordan vi kan hjælpe hunden.
For eksempel blev det tidligere tilrådet, at man som hundeejer skulle snige sig ud, uden hunden opdagede det. I dag ved vi, at det er bedre at skabe forudsigelighed, så hunden finder tryghed i at vide, hvad der skal ske.

Den britiske ekspert Dr. Sarah Heath har udviklet CALM-programmet. Det består af fire trin, der forebygger og håndterer separationsangst hos hunde. Her får du en kort gennemgang af programmet.

Trin 1: Hjælp hunden til større selvværd

Overvej hundens adfærd, når den ikke er alene – evnen til at kontrollere sine følelser hjælper den med at klare perioder med ensomhed.

Angst er forbundet med lavt selvværd. Arbejd på at øge hundens evne til klare nye oplevelser og forandringer.

Du kan opmuntre hunden til at lege med legetøj på egen hånd og belønne rolig og afslappet adfærd.

Du skal ikke bruge høj og sur stemme, og det er også en dårlig idé at straffe hunden for de ulykker, den har lavet, mens den var alene hjemme.

 

Trin 2: Ændr forventningen til interaktion

Du elsker din hunds selskab, og det er en fristelse at tilbringe hvert minut sammen, når du er hjemme. Det kan dog give din hund urealistiske forventninger, så den har brug for dit nærvær for at føle sig tryg.

Når hvalpe er meget små, er det vigtigt, at de tilbringer noget tid alene med passende legetøj, så de lærer at holde sig selv glade og beskæftiget.

Når hunde er usikre, søger de efter tryghed og forsøger ofte at opnå den fra mennesker gennem adfærd som at læne sig, nappe, skubbe, snuse og slikke. Hvis de bliver afhængige af denne form for tryghed, er de mere tilbøjelige til at være angst, når du ikke er der.

Du bør ikke belønne din hund, når den søger din opmærksomhed på den måde. I stedet kan du rose den, når den stopper med at slikke din hånd, eller når den rejser sig igen efter at have rullet rundt på ryggen. På den måde belønner du den for at blive mere selvsikker.

Trin 3: Vis din hund, at du går – og at du kommer tilbage

Forudsigelighed og kontrol hjælper med at reducere angst, så det er vigtigt, at du gør det muligt for din hund at forudsige, at du både går – og kommer tilbage.

Du skal give et visuelt signal om, at du ikke er tilgængelig, og fjerne signalet, når du kommer tilbage.

Indfør langsomt og forsigtigt signalet for hunden. Det gør du ved at gå fra i korte periode og efterlade den et sted, du tror den føler sig sikker, behagelig og afslappet. Når du kommer tilbage, skal du fjerne signalet, inden du klapper og snakker med din hund.

Trin 4: Snak med din dyrlæge

Har du prøvet alt? Så tal med din dyrlæge. For i dag findes der løsninger såsom kosttilskud og lægemidler, som kan reducere din hunds separationsangst.

 

Kilder:
Pegram, C., Gray, C., Packer, R. M., Richards, Y., Church, D. B., Brodbelt, D. C., & O’Neill, D. G. (2021). Proportion and risk factors for death by euthanasia in dogs in the UK. Scientific Reports, 11(1), 9145.
Salman, M. D., Hutchison, J., Ruch-Gallie, R., Kogan, L., New Jr, J. C., Kass, P. H., & Scarlett, J. M. (2000). Behavioral reasons for relinquishment of dogs and cats to 12 shelters. Journal of Applied Animal Welfare Science, 3(2), 93-106.